Skip to main content
Sport

Donnperignon pensioneres efter World Cup I Herning

By 27. september 2018april 7th, 2021No Comments
Tilbage

Skrevet d. 27 september, 2018

Donnperignon pensioneres efter World Cup I Herning

 

Den 19-årige vallak, der har været Annas trofaste makker til stævner verden over siden 2012, kan nu velfortjent nyde sit otium.

I virkeligheden blev Donnperignon, som i daglig tale kaldes Pepe, købt i efteråret 2011 med henblik på, at han skulle akkompagnere Anna til EM i dressur i 2013, der blev afholdt på hjemmebane i Herning. Men Andreas Helgstrand, der er Annas træner, mente, at de to lige så godt kunne gå efter en OL-udtagelse allerede året efter. Og således fandt ekvipagen så hurtigt en fælles melodi, at de efter kun ti måneders partnerskab blev udtaget til at ride på verdens største dressurscene, nemlig til OL i London i august 2012. Her fremførte Anna og Pepe et mindeværdigt første ridt i silende regn.

“Det er det ridt, der står klarest for mig. Det var mit første ridt til et OL, og så åbner himlen sig bare over os. Jeg tænkte i øjeblikket, at det bare ikke måtte ødelægge det for os, og heldigvis gennemførte Pepe uden at vippe med et øre. Så selvom det ikke var særlig sjovt, da vi red der i regnen, så er det et fantastisk minde at have og tænke tilbage på. Og jeg tror også, andre husker os for netop det ridt,” fortæller Anna om oplevelsen til OL i London 2012.

Pepe har foruden OL 2012 fulgt Anna til fem andre internationale mesterskaber: EM i Herning i 2013, VM i Frankrig i 2014, EM i Aachen i 2015, OL i Rio i 2016 og EM i Gøteborg i 2017. Desuden har de vundet Danmarksmesterskabet sammen i 2013 og 2015. Og som stævnehest er Pepe en karakter for sig, fortæller Anna.

“Pepe er ikke i tvivl om, når han er med til et stævne. Derhjemme i stalden er han ikke til så meget hygge og snak, der vil han helst bare slappe af for sig selv, og han er glad, bare han har vand, foder og hø. Men til stævner er han så meget på og jeg er aldrig i tvivl om, han nyder at være afsted. Han har altid været super at rejse med, hvad end det gjaldt lange flyveture til Qatar og Brasilien eller mange timer i lastbilen rundt i Europa,” siger Anna.

At rejse verden rundt til ridestævner er dog ikke noget, man bare lige gør alene, og der er da også en helt særlig person, der har betydet meget for Anna og Pepes succes sammen. Jane Kallestrup, der er Annas hestepasser og medhjælper til stævner, har trofast fulgt Anna og Pepe til alle internationale og nationale stævner gennem årene.

“Jeg skylder Jane meget for, at Pepe og jeg har haft så mange succesfulde oplevelser sammen. Hun har været en meget vigtig brik i mit og Pepes makkerskab, og der er ingen tvivl om, at Jane og Pepe har et helt særligt forhold. For eksempel kan Jane være i gang med at flette ham før en konkurrence, og så pludselig gå ud af boksen, fordi Pepe har signaleret til hende med et nik med mulen, at han lige skal tisse, før hun kan fortsætte. Og alle de år, jeg har haft Pepe, har Jane troligt kørt Pepe til smed på Fyn, hver gang han har haft brug for det. Hun har en kæmpe andel i vores succes, for jeg har altid kunne koncentrere mig om det, jeg skulle, fordi jeg har vidst, at Jane havde 100 procent styr på alt omkring Pepe,” fortæller Anna om sin hestepasser, der heldigvis også fortsætter med at følge Anna til stævner fremover, selvom det nu ikke bliver med Pepe

Fremover vil det være den yngre generation af konkurrenceheste, som tæller Rock Star, Quarton, Romanova og Patrik, der skal køres i stilling til forhåbentlig mange flere internationale og nationale succeser på stævnebanerne, og mens det er en spændende fremtid, der venter med de nye emner, vil det også være anderledes for Anna.

“Pepe har altid gjort mig meget tryg, fordi jeg kender ham så godt. Den samme tryghed er jeg først ved at opbygge med de andre nu, og det er spændende og noget, jeg glæder mig til, men med Pepe vidste jeg, at han altid ville gå på banen og gøre sit allerbedste for mig. Pepe var ham, der viste mig vejen, men nu skal jeg være den, der fører an for de yngre og mere urutinerede heste, og det skal jeg vænne mig til. Men jeg håber selvfølgelig, at jeg opnår en masse gode resultater med de nye, selvom jeg helt sikkert kommer til at savne Pepe, når vi er afsted til de store stævner. Men heldigvis står han hjemme i stalden i forhåbentlig mange år endnu,” siger Anna.

Det var Andreas Helgstrand, som træner Anna, der i sin tid fik beskeden om, at Pepe var til salg, og også han har haft stor betydning for ekvipagen.

“Jeg skylder også Andreas en kæmpe tak, fordi han altid har troet på os. Da vi købte Pepe, var det ham, der sagde, at jeg lige så godt kunne give OL-kvalifikationen et forsøg. Han sagde: “Det kan godt være, det er at skyde over mål, men der sker ikke noget ved at prøve!” Og jeg tænkte, at hvis han siger, det kan lade sig gøre, så kan det nok også lade sig gøre. Det har givet mig en stor tryghed, at han har troet på os som ekvipage, skubbet os og haft store ambitioner på vores vegne,” siger Anna.

Hjemme på stutteriet vil Pepes pensionisttilværelse fortsat stå på ridning og ture på folden, som han nyder.

“Pepes krop og humør har bedst af at blive holdt i gang, så så længe, han kan rides, bliver vi ved med at holde ham i gang. Han har heldigvis ingen skavanker, så han får lidt pensionistmotion og nogle gode skovture,” fortæller Anna.

19-årige Pepes sidste tur i rampelyset bliver under showet lørdag aften til World Cup i Herning d. 20. oktober. Og selvom det er en afholdt makker, Anna nu pensionerer, så er hun også afklaret med, at Pepe har haft sin tid som konkurrencehest.

“Jeg har hele tiden sagt, at der ikke er nogle resultater, der skal bestemme, hvornår han ikke skal ride konkurrencer mere. Han har opfyldt alle krav, forventninger og ønsker – og mere til. Da vi købte ham, håbede jeg selvfølgelig, at han kunne lære mig en masse, men jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at vi skulle opnå så meget sammen. Han har været en fantastisk makker, og jeg skylder ham den bedste pension.”

Leave a Reply